Lívance ze zbytkového kvásku

Je sobotní ráno, doma voní káva, děti si ještě v pyžamu hrají v obýváku… a vy už
mícháte těsto na ty nejvoňavější lívance pod sluncem. Nadýchané, s jemnou nakyslostí
kvásku, dozlatova opečené a ozdobené čímkoliv, co máte zrovna po ruce. Tyhle lívance
jsou jako obejmutí na talíři.


Ingredience (na cca 12 menších lívanečků):

- 150 g zbytkového kvásku z lednice

- 1 vejce

- 150 ml mléka (může být i rostlinné – mandlové, ovesné, kokosové...)

- 1 lžíce cukru (nebo medu)

- 100 g hladké mouky

- špetka soli

- 1/2 lžičky prášku do pečiva (volitelně – pro extra nadýchanost)

- tuk na smažení (např. ghí, přepuštěné máslo nebo kvalitní olej)


Postup:
1. V míse promíchejte kvásek, mléko a vejce do hladké směsi.

2. Přidejte cukr, sůl, mouku a prášek do pečiva. Promíchejte, až vznikne jemné, mírně
    husté těsto.

3. Nechte 10–15 minut odstát. Těsto trochu zhoustne a chuť se krásně propojí.

4. Na rozpálené pánvi s trochou tuku smažte malé lívanečky z obou stran dozlatova
    každá strana trvá cca 2–3 minuty.


Tipy & obměny:
• Přidejte do těsta nastrouhané jablko, borůvky, rozinky nebo lžičku skořice.
• Servírujte s bílým jogurtem, domácí marmeládou, javorovým sirupem nebo šlehačkou.