Lívance ze zbytkového kvásku
Je sobotní ráno, doma voní káva, děti si ještě v pyžamu hrají v obýváku… a vy už
 mícháte těsto na ty nejvoňavější lívance pod sluncem. Nadýchané, s jemnou nakyslostí
 kvásku, dozlatova opečené a ozdobené čímkoliv, co máte zrovna po ruce. Tyhle lívance
 jsou jako obejmutí na talíři.
 Ingredience (na cca 12 menších lívanečků):
- 150 g zbytkového kvásku z lednice
- 1 vejce
- 150 ml mléka (může být i rostlinné – mandlové, ovesné, kokosové...)
- 1 lžíce cukru (nebo medu)
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (volitelně – pro extra nadýchanost)
- tuk na smažení (např. ghí, přepuštěné máslo nebo kvalitní olej)
 Postup:
 1. V míse promíchejte kvásek, mléko a vejce do hladké směsi.
2. Přidejte cukr, sůl, mouku a prášek do pečiva. Promíchejte, až vznikne jemné, mírně
    husté těsto.
3. Nechte 10–15 minut odstát. Těsto trochu zhoustne a chuť se krásně propojí.
4. Na rozpálené pánvi s trochou tuku smažte malé lívanečky z obou stran dozlatova 
    každá strana trvá cca 2–3 minuty.
 Tipy & obměny:
 • Přidejte do těsta nastrouhané jablko, borůvky, rozinky nebo lžičku skořice.
 • Servírujte s bílým jogurtem, domácí marmeládou, javorovým sirupem nebo šlehačkou.

