Vážení zákazníci, 8.2. posíláme poslední zásilky z tohoto týdne. Dne 9.2. a 10.2. stěhujeme zpět prodejnu a sklad. Z toho důvodu nebude balit balíky a vyřizovat osobní odběry. Veškerou komunikaci v těchto dnech prosíme e-mailem. Děkujeme za trpělivost a pochopení.

Výbava pro pekaře – vše potřebné k pečení chleba

Jakou výbavu si pořídit jako začínající nebo pokročilý pekař? Toto téma je velmi obšírné a spousta z Vás má na něj svůj názor. Někdo radí, ze začátku stačí jen mísa, cedník, ošatka a žiletka v ruce. Někdo Vám poradí kup si co nejvíce můžeš a určitě to využiješ. A co radíme my? Ze začátku si nakupte pár základních věcí, spoustu z nich už máte doma a pokud Vás pečení bude bavit můžete si spoustu věcí vždy dokoupit. Je to  jen návod co si můžete pořídit a názory se vždy budou lišit.

Vybavení pro pekaře rozdělíme do dvou částí.

 

Základní:

Váha – tu určitě najdete v každé domácnosti a za začátku se bude určit hodit

Mísa – v ní bude kynout těsto, mě se osvědčilo více kynutí v plastové míse než

nerezové. Lépe se pak mísa čistí od zbytků těsta.

Odměrka nebo sklenice – v ní Vám bude kvasit rozkvas a je dobré využívat ze

začátku průhlednou sklenici nebo odměrku ať si můžete značit jak  rozkvas roste

Vařečka nebo hnětač – něčím to těsto prostě budete muset zamíchat

Stěrka – určitě nějakou stěrku doma v zásobě najdete a pak můžete dělat různé obměny. V tuto chvíli jde o to, že těsto z mísy je potřeba něčím dostat ven.

Cedník, mísa nebo ošatka – ze začátku Vám poradí hodně lidí ošatku si nekupuj a nech chleba kynout v míse nebo cedníku. Nechám to na Vás jak se rozhodnete, já hned po prvním chlebu koupila ošatku. Nebyla to až tak velká investice a přece jenom domácí chleba si zaslouží kynutí ve správné postýlce.

Vál nebo pracovní deska – většina z nás kdo peče už má doma minimálně silikonový vál nebo dřevěný. Někdo používá pracovní desku.

Sáček nebo potravinářskou fólii – když kyne rozkvas nebo těsto je potřeba ho mít zakryté, aby neokoralo.

Plech – ten určitě najdete v každé troubě a jeden starý se bude hodit na zapařování

Obyčejnou žiletku – na první nařezání určitě stačí

Rozprašovač – pokud máte v plánu před vložením chleba postříkat vodou

 

 

Rozšířená varianta:

Ošatka – po upečení pár chlebů zjistíte, že jedna ošatka je málo, protože začnete péct více chlebů najednou. Někdo bude chtít radši kulatý chleba, někdo oválný. Pak zjistíte, že Vám více vyhovuje místo pedigové ošatky více celulózová a najednou máte doma ošatek 5 i více. I to se stává.

Robot – postupem času zjistíte, že Vaše srdce touží po robotu. Těch je nepřeberné množství a doporučuji si vždy přečíst recenze. Jen pozor do robotu nepatří žitné chleby.

Kámen na pečení nebo litinová nádoba – postupně budete chtít pekařské umění posunout dál a zjistíte, že plech není to pravé ořechové. Tím, že jsou plechy docela tenké často rychle ztratí teplotu a pak těsto zespodu praská. Pak už je na Vás jestli si chcete pořídit pečící kámen třeba z Lídlu a nebo investujete do litinového hrnce.

Síto na mouku – tam se názory celkem liší někdo síto používá a mouku poctivě prosívá někdo ne, každopádně je to velmi užitečný pomocník.

Plátno do ošatky nebo vaflová utěrka – pokud budete používat pedigovou ošatku, přijdete na to, že neustále vysypávání škrobem Vás nebaví a koupíte si plátno do ošatky nebo vaflovou utěrku. Věřte, že mi to podstatně ulehčilo práci s ošatkou. Prostě mě to vysypávání nebavilo. U celulózových ošatek je výhoda, že plátno nepotřebujete vůbec.

Forma na chleba – pokud posunete pekařské umění dál a budete chtít péct různé žitné chleby nebo toastových chleba, forma se bude hodit. V nabídce máme od skleněných variant po teflonové a hlavně různé velikosti.

Lopata na pečení – páni moje lopata na pečení, jak já byla hrdá. A následně to přesouvání do trouby šup šup a je to tam. Za mě jeden z nej pomocníků, které využívám při každém pečení. Samozřejmě jde nahradit prkýnkem, někdo používá kus kartonu. Je to jen na Vás čím si těsto do trouby přenesete.

Držák na žiletku – ano můžeme vést diskuze o tom jak a na co vše se dá žiletka přilepit nebo do čeho připevnit tzv. po domácku. Já zastávám názor, že když už peču zasloužím si hezký držák na žiletku, kde budu mít jistotu, že se nijak nezraním. Držáku je spousta, jen my nabízíme v e-shopu 3 varianty a věřte tomu, že jako dárek pro pekaře nebo pekařku je to úplně ideální varianta.

Šablona na zdobení – pokud už chcete chleby jakkoliv zdobit ne jenom nařezáním, můžete si vybrat šablonu na zdobení. Ano někdo řekne je to zbytečnost, ale ať už peču jen pro nás doma nebo třeba někomu jako dárek pěkně ozdobený chleba udělá vždy radost a potěší nejenom bříško, ale i oko.

Mřížka – pokud nechcete chleba nechat chladnout na vařečkách nebo ošatce, sušáku na prádlo apod. je ideální čas si vybrat mřížku na chladnutí.

 

Samozřejmě výbavu jde pořád a pořád rozšiřovat, inovovat jen by to někdy chtělo mít více místa v kuchyni. Spoustu zmíněné výbavy najdete na našich stránkách a pokud budete potřebovat k jednotlivým produktům poradit dejte vědět.

Přejeme ať Vám jde pečení hezky od ruky.