Jak se vyznat v moukách: K čemu je T630, T1050 nebo T930?
Poradíme, kterou na co použít.
V našem e-shopu najdete mouky od poctivých českých mlýnů.
Každá mouka má na obalu označení jako např. T1050 nebo T630. Co to znamená?
👉 Písmeno T znamená typ mouky. Číslo za ním ukazuje, kolik minerálních látek (tzv. popelovin) v mouce zůstalo – čím vyšší číslo, tím víc obalových částí zrna, tedy víc vlákniny, chuti i živin. Mouky s vyšším číslem jsou tmavší a výživnější.
🥖 Pšeničná hladká T650 (mlýn Herber)
-
Na co se hodí: bábovky, linecké, koláče, kynuté těsto
-
Tip z praxe: Jemná, skvěle se s ní pracuje. Těsto je nadýchané, kyne jako po másle.
🍞 Pšeničná chlebová T1050 (mlýn Herber)
-
Na co se hodí: domácí kváskový chléb, rohlíky, bulky, pizza
-
Tip z praxe: Vysoký typ mouky s víc chuti i vlákniny. Skvělá do kváskového těsta – těsto má pěknou strukturu a nevysychá.
🌾 Celozrnná pšeničná mouka (Natural Jihlava a Pekárkův mlýn)
-
Na co se hodí: zdravější chleby, placky, koláče, sušenky
-
Tip z praxe: Výživná a výrazná mouka. Míchám ji s chlebovou T1050 – chléb je tak chutný a vláčný.
🌾 Žitná chlebová T930 (mlýn Herber)
-
Na co se hodí: kváskový chléb, perník, kváskové lívance
-
Tip z praxe: Má hutnější strukturu a krásnou žitnou chuť. Dobře drží vlhkost – chléb vydrží měkký i několik dní.
🌾 Celozrnná žitná mouka T1700 (mlýn Herber)
-
Na co se hodí: kváskový chléb, pečivo, kváskové těsto
-
Tip z praxe: Používám ji ke krmení kvásku. Kvásek je díky ní aktivní a voňavý. Oproti běžné žitné mouce má víc výživných látek a kvásku svědčí.
🌾 Špaldová mouka a celozrnná (Natural Jihlava)
-
Na co se hodí: sladké i slané pečení, sušenky, koláče, chléb
-
Tip z praxe: Jemná, lehce oříšková chuť. Hodí se i pro děti nebo lidi, kteří chtějí lehčí mouku než běžnou pšeničnou.
🧑🍳 Nevíte, čím začít? Tady je naše doporučení:
Pokud začínáte s kváskem:
-
Na krmení kvásku: celozrnná žitná mouka
-
Na první chleba: pšeničná chlebová T1050 + žitná chlebová T930
Pokud pečete sladké:
-
Na koláče a bábovky: hladká pšeničná T650 nebo hladká mouka 00 speciál
-
Na zdravější varianty: celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
🛒 Pečeme z mouky, kterou máme i my doma
Každou mouku, kterou najdete v našem e-shopu, sami testujeme, mícháme a pečeme z ní kváskové chleby i buchty. Díky kvalitní mouce je rozdíl ve výsledku opravdu znát – těsto se lépe chová, pečivo je chutnější a déle vydrží.