Kroucené srdíčka
Občas je potřeba pečení oživit nějakým novým tvarem a nebo třeba posypkou. A já dnes využila obojí.
Klasické těsto, které je možné využít i na makovky jsem zakroutila do srdíček a věnečků a na posypání využila bílý mák, který máme nově na e-shopu.
Ingredience, které budete potřebovat:
230 g vody (počítáno včetně vody do omládku)
1 žloutek
60 g změklého másla
50 g cukr krystal nebo krupice
špetka soli
420 g hladké mouky mlýn Herber (počítáno včetně mouky do omládku)
80 g špaldy hladké bílé Natural
1 balíček sušeného droždí
1 čajová lžička sladěnky
Na potření:
1 žloutek
Nejdříve si připravím omládek, na který budete potřebovat:
100 g vody
120 g hladké mouky
6 g sušeného droždí
1 lžička sladěnky
Vše smíchám a nechám zakryté 40 minut kynout. K hotovému omládku přidám zbytek ingrediencí (130g vody, 1 žloutek, 60g másla, vanilkový cukr, 50g cukru, špetku soli, 300g hl. mouky, 80 g špaldy) vypracuji v hladké kompaktní těsto. Po té opět zakryji a nechám hodinu kynout. Na zakrytí těsta využívám buď jednorázové čepice a nebo funkční čepice od WrapUp.
Po vykynutí si těsto rozdělím na 6 stejných bochánků, poctivě si je rozvážím a prameny válím na stejnou délku, aby vše hezky vypadalo stejně.
A teď záleží na Vás co chcete tvarovat. Pokud srdíčka, každý bochánek rozdělím na 4 menší a z nich vyválím prameny. Následně dám dva prameny k sobě a spletu je, to stejné udělám se zbylými 2 prameny. Přemístím je na plech a vytvaruji tvar srdce. Pečlivě spojím a nechám cca 30 - 40 minut kynout zakryté. Pak si rozmíchám žloutek, kterým srdíčka potřu a následně je bohatě posypu mákem. Pokud chcete tvarovat věnečky bochánek rozdělím na 2 menší prameny, spletu tu je a na plechu vytvaruji tvar věnečku.
Peču na horní a dolní ohřev na 180 °C cca 14 - 15 minut, aby byly srdíčka nebo věnečky dozlatova. Opět si hlídáme a nezapomeňte, že každá trouba peče jinak :-)
Dobrou chuť :-)