25. 4. od 12:30 zavřená prodejna z důvodu školení (otevřeno bude pouze od 8:30 do 11:30) , dne 26.4. prodejna zavřená jsme ve mlýně pro zásoby mouky.

Kroucené srdíčka

Občas je potřeba pečení oživit nějakým novým tvarem a nebo třeba posypkou. A já dnes využila obojí.

Klasické těsto,  které je možné využít i na makovky jsem zakroutila do srdíček a věnečků a na posypání využila bílý mák, který máme nově na e-shopu. 

Ingredience, které budete potřebovat:

230 g vody (počítáno včetně vody do omládku)

1 žloutek

60 g změklého másla

1 vanilkový cukr

50 g cukr krystal nebo krupice

špetka soli

420 g hladké mouky mlýn Herber (počítáno včetně mouky do omládku)

80 g špaldy hladké bílé Natural

1 balíček sušeného droždí

1 čajová lžička sladěnky

 

Na potření:

1 žloutek

bílý mák

 

Nejdříve si připravím omládek, na který budete potřebovat:

100 g vody

120 g hladké mouky

6 g sušeného droždí

1 lžička sladěnky

Vše smíchám a nechám zakryté 40 minut kynout. K hotovému omládku přidám zbytek ingrediencí (130g vody, 1 žloutek, 60g másla, vanilkový cukr, 50g cukru, špetku soli, 300g hl. mouky, 80 g špaldy) vypracuji v hladké kompaktní těsto. Po té opět zakryji a nechám hodinu kynout. Na zakrytí těsta využívám buď jednorázové čepice a nebo funkční čepice od WrapUp.

Po vykynutí si těsto rozdělím na 6 stejných bochánků, poctivě si je rozvážím a prameny válím na stejnou délku, aby vše hezky vypadalo stejně.

A teď záleží na Vás co chcete tvarovat. Pokud srdíčka, každý bochánek rozdělím na 4 menší a z nich vyválím prameny. Následně dám dva prameny k sobě a spletu je, to stejné udělám se zbylými 2 prameny. Přemístím je na plech a vytvaruji tvar srdce. Pečlivě spojím a nechám cca 30 - 40 minut kynout zakryté. Pak si rozmíchám žloutek, kterým srdíčka potřu a následně je bohatě posypu mákem. Pokud chcete tvarovat věnečky bochánek rozdělím na 2 menší prameny, spletu tu je a na plechu vytvaruji tvar věnečku. 

Peču na horní a dolní ohřev na 180 °C cca 14 - 15 minut, aby byly srdíčka nebo věnečky dozlatova. Opět si hlídáme a nezapomeňte, že každá trouba peče jinak :-)

 

Dobrou chuť :-)