25. 4. od 12:30 zavřená prodejna z důvodu školení (otevřeno bude pouze od 8:30 do 11:30) , dne 26.4. prodejna zavřená jsme ve mlýně pro zásoby mouky.

Jednoduchá Focaccia z droždí s kynutím v lednici

Na Gastrofestivalu ve Frýdku jste měli možnost ochutnat naši focacciu. Spousta z Vás se ptala na recept a proto přikládám úplně ten nejjednodušší a rychlý návod, který zvládne úplně každý. A do přípravy můžete zapojit i děti.

 

Ingredience:

500 g T650 pšeničná hladká polosvětlá

8 g sušeného droždí

6 g soli

360 g vody

2 lžíce olivového oleje

 

Vše smícháte a necháte kynout v míse hodinu. Těsto během kynutí 3x přeložte, já si většinou po 20 minutách nastavím minutku, abych nezapomněla. Lehce si ruku namočte ve studené vodě, překládání půjde mnohem líp, protože těsto bude trošku lepit.

Po té vložím mísu do lednice a nechám kynout aspoň 8 hodin. Zpravidla to vychází tak, že si těsto připravím ráno a na večerní grilovačku je hotové a nebo večer a ráno ho pak peču na svačinu. Těsto můžete samozřejmě upéct hned po prvním kynutí v míse, ale pokud vydržíte a použijete lednici těsto se Vám ještě více odvděčí svou nadýchaností a krásným prokynutím s bublinami.

Připravte si plech, který běžně používáte do trouby, pokapejte ho olivovým olejem a vymazejte. Vytáhněte těsto z lednice, na ruce si nakapejte olivový olej a vyklopte těsto na plech. Nechte těsto takto na volno cca 10 minut odpočinout. Pak ho jemně rozprostřete po plechu, opět si nezapomeňte dát na ruce olivový olej. Těsto zbytečně nemačkejte, je velmi žádoucí, aby v něm zůstaly bubliny. Zde platí jemně, nemačkat jako s miminkem :-) Já už pak těsto nepokapávám olivovým olejem, aby nebylo zbytečně moc mastné, ale kdo chce a chutná mu to může lehce pokapat.

Po té si můžete na těsto dát co se Vám líbí a co Vám chutná. Výborná kombinace je rozmarýn, šalotka a hrubozrnná sůl. Nebo můžete zdobit a tvořit různé obrázky. Mrkněte do google nebo na Instagram, když zadáte do vyhledávače Focaccia vyběhne Vám tolik obrázku, že zdobení zvládnete levou zadní.

Veškeré ingredience, které na těsto položíte jemně vmáčkněte...opravdu jemně nezapomeňte na ty bubliny. Rozehřejte troubu na 210 - 220 °C. Těsto mezitím ještě zhruba půl hodinky kyne a zvětšuje bubliny. Pak šup do trouby a pečeme do zlatova. Odhadem to může být mezi 25 - 30 minutami, každá trouba peče jinak a je třeba si to ohlídat.  Focaccia by měla být upečená do zlatova, nadýchaná a plná bublin.

Přejeme dobrou chuť.