25. 4. od 12:30 zavřená prodejna z důvodu školení (otevřeno bude pouze od 8:30 do 11:30) , dne 26.4. prodejna zavřená jsme ve mlýně pro zásoby mouky.

Domácí chléb pečený v remosce

Dneska Vám přidám Vámi obdivovaný recept na chléb pečený v remosce. Remosku mám ještě starou hliníkovou tak si případně dobu pečení musíte upravit dle té své krásky.

 

Suroviny:

 

Rozkvas

100 g žitné mouky

110 g vody

1 lžíce kvásku

 

Do hotové rozkvasu

400 g pšeničné chlebové mouky

270 g vody

2 lžičky soli

1 lžička celého kmínu

1 lžička drceného kmínu

 

Připravím si rozkvas z výše uvedených surovin a nechám ho zdvojnásobit. Pokud si nejste jistí klidně použijte odměrku, kde si můžete dvojnásobek hlídat. Hotový rozkvas by měl mít čepičku a na povrchu malé dírky. V zimě rozkvas trvá od 8 do 12 hodin, v létě se tato doba zkracuje vše záleží i na kondici Vašeho kvásku.

Do hotového rozkvasu přidám pšeničnou chlebovou mouku a vodu, zamíchám, aby nezůstaly v míse suchá místa a nechám 30 minut proběhnout fermentolýzu. Po té přidám sůl, kmín a vypracuji v hladké těsto. Nechám kynout zakryté v míse dokud těsto nevyroste o 80%. Průměrně to trvá cca 2 hodiny, ale je potřeba si kynutí o 80% opravdu pohlídat a zbytečně těsto nedávat do ošatky dřív. Po vykynutí v míse těsto stočím do ošatky a uložím přes noc do lednice. Pro tento chléb si vybírám kulatou celulózovou ošatku na 750 g chléb se vzorem srdce nebo vroubek. Do studené remosky následně chleba vložím přímo z lednice a měl by být mírně nedokynutý. Pokud chci aby mi vzor srdíčka pěkně vyniknul, obříznu tvar srdíčka žiletkou, u klasické vroubkové ošatky nařezávám do kříže. Peču cca 45 minut po té zkouším poklepáním, zda chléb tzv. zvoní. Každá remoska peče jinak a je potřeba si svůj postup pečení vychytat. 

Držím palce ať se Vám pecen podaří stejně jako mě.

 

Chléb z remosky