Kvásek z žitné mouky

INGREDIENCE

150 g žitné mouky

150g vlažné vody

Postup přípravy receptu

Recept se může zdát někomu zdlouhavý, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Váš chléb díky kvásku získá přirozeně výbornou chuť.

1.den: Ve 2-litrové nádobě rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vlažné vody (28 - 30°C). Přikryjeme utěrkou (ubrouskem), necháme stát při 21 - 23°C, v létě dáme do trochu chladnější místnosti.

2. den: Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, necháme další den.

3. den: Přimícháme dalších 50 g mouky a již jen 60 ml vlažné vody, přikryjeme a opět necháme stát.

4.den: přimícháme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody, necháme přikryté ještě 24 hod stát.

Je-li správná teplota při kvašení, pak by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni a konzistenci hodně měkkého těsta.

Kvásek je možné udržovat tak, že po odebrání necháme na dně cca 1 cm (může být i více) a oživíme ho (přidáme mouku a vlažnou vodu - třeba jako 4.den.

Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem.

Odebereme potřebné množství do těsta a vrátíme do lednice.

Pokud nepečeme často a uchováváme kvásek v lednici, stačí ho 1 - 2x do týdne oživit.... není nutné, někdo dokrmuje i déle jak po týdnu!

Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení