Domácí kváskový chléb s podmáslím

Domácí-kváskový-chléb-s-podmáslím

Často se nás ptáte na recept na chléb, který vidíte na našich FB stránkách.

Tak tady ho máte :-) - recept je upraven a vychází z Kubíka, který najdete na FB stránkách PEČEMPECEN od pana Kubíka v souborech.

Na tento recept používám nejčastěji ošatku https://www.upecsichleba.cz/celulozove/osatka-celulozova-4/ nebo http://www.upecsichleba.cz/pedigove/rattanova-ovalna-osatka-26-x-13-cm/ 

Lžíce kvásku, k němu 160 g vody a 150g žitné chlebové mouky - smíchat a udělat rozkvas.

Odeberu si lžící zpět do sklenice a potom přidám 320 g vody (většinou kombinuji 100 -150 g podmáslí a zbytek vodu). Pak přidám 500 g mouky (zde buď dám jen pšeničnou chlebovou a nebo kombinuji poměr se špaldovou nebo pšeničnou speciál). Zamíchám a nechám půl hodiny zakryté stát na lince. Po té přidám 2 lžičky soli, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku celého kmínu.

Nejradši máme tento typ chleba, ale když chceme změnu přidám 2 lžíce cibule smažené http://www.upecsichleba.cz/koreni/cibule-smazena/ nebo místo cibule dám třeba chilli (hodně používám když udíme) nebo pak lněné semínko.

Poměry mám upravené na naše chlebové mouky, které nabízíme v e-shopu a né všem to musí vyhovovat.

nadya-spetnitskaya-tOYiQxF9-Ys-unsplash

Nyní je třeba smíchat těsto, podle toho kolik chlebů připravuji použiji buď robota a nebo náš hnětač (někdo používá název dánská metla) http://www.upecsichleba.cz/spachtle/hnetac-na-testo--danska-metla/ , vypracuji těsto, zakryji a nechám 2 hodiny stát zakryté na lince a mezitím 2x přeložím. Pak si vezmu ošatku vytvaruji chléb. U tohoto množství můžete těsto rozdělit i na 2 menší chlebíky použít ošatky http://www.upecsichleba.cz/celulozove/osatka-celulozova-vroubek-500g/ nebo http://www.upecsichleba.cz/celulozove/osatka-celulozova-vroubek-500g-2/ a pokud pečete v remosce (já mám takovou tu starou hlíníkovou) tak se Vám vejde i ten oválný :-)

Jakmile mám připraveno v ošatce dám do lednice, většinou nechávám přes noc a peču hned ráno. Záleží na tom jak je chleba vykynutý, může se samozřejmě stát, že i tak Vám v lednici překyne a nebo naopak budete muset ještě počkat než dokyne.

Chléb pak peču hned po vytažení z lednice.

V troubě - předehřáté na 250 °C, kde mám pečící kámen. Chleba  vytáhnu z lednice, do hrnku si připravím horkou vodu na zapaření, vyklopím na sázecí lopatu http://www.upecsichleba.cz/lopaty/sazeci-lopata/, podle nálady nařežu, postříkám rozprašovačem a vkládám do trouby. Zapařím a peču na 250°C 15 minut, pak otevřu vyvětrám páru, vytáhnu spodní plech na který jsem nalila horkou vodu, stáhnu teplotu na 190°C a peču cca 35 minut. Časy jsou orientační záleží na Vaší troubě jak peče, ideálně kontrolovat a pak vyzkoušet poklepáním jestli je chléb hotový :-) Ať se Vám daří

Remoska - dávám na pečící papír do studené remosky a peču cca 40 minut, druhý chléb pak vkládám do vlažné remosky, ať se nepopálím a čas pečení je pak o maličko menší. Na fotce je 750g se srdíčkem pečený v remosce (je potřeba si upravit poměr surovin) vedle je pečený v troubě z ošatky 26 x 13 pedigová (chleba o váze cca 1000g)

Obrázek Älánku

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení