Domácí kváskový chléb s podmáslím

Domácí-kváskový-chléb-s-podmáslím

Často se nás ptáte na recept na chléb, který vidíte na našich FB stránkách.

Tak tady ho máte :-) - recept je upraven a vychází z Kubíka, který najdete na FB stránkách PEČEMPECEN od pana Kubíka v souborech.

Na tento recept používám nejčastěji ošatku https://www.upecsichleba.cz/celulozove/osatka-celulozova-4/ nebo http://www.upecsichleba.cz/pedigove/rattanova-ovalna-osatka-26-x-13-cm/ 

Lžíce kvásku, k němu 160 g vody a 150g žitné chlebové mouky - smíchat a udělat rozkvas.

Odeberu si lžící zpět do sklenice a potom přidám 320 g vody (většinou kombinuji 100 -150 g podmáslí a zbytek vodu). Pak přidám 500 g mouky (zde buď dám jen pšeničnou chlebovou a nebo kombinuji poměr se špaldovou nebo pšeničnou speciál). Zamíchám a nechám půl hodiny zakryté stát na lince. Po té přidám 2 lžičky soli, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku celého kmínu.

Nejradši máme tento typ chleba, ale když chceme změnu přidám 2 lžíce cibule smažené http://www.upecsichleba.cz/koreni/cibule-smazena/ nebo místo cibule dám třeba chilli (hodně používám když udíme) nebo pak lněné semínko.

Poměry mám upravené na naše chlebové mouky, které nabízíme v e-shopu a né všem to musí vyhovovat.

nadya-spetnitskaya-tOYiQxF9-Ys-unsplash

Nyní je třeba smíchat těsto, podle toho kolik chlebů připravuji použiji buď robota a nebo náš hnětač (někdo používá název dánská metla) http://www.upecsichleba.cz/spachtle/hnetac-na-testo--danska-metla/ , vypracuji těsto, zakryji a nechám 2 hodiny stát zakryté na lince a mezitím 2x přeložím. Pak si vezmu ošatku vytvaruji chléb. U tohoto množství můžete těsto rozdělit i na 2 menší chlebíky použít ošatky http://www.upecsichleba.cz/celulozove/osatka-celulozova-vroubek-500g/ nebo http://www.upecsichleba.cz/celulozove/osatka-celulozova-vroubek-500g-2/ a pokud pečete v remosce (já mám takovou tu starou hlíníkovou) tak se Vám vejde i ten oválný :-)

Jakmile mám připraveno v ošatce dám do lednice, většinou nechávám přes noc a peču hned ráno. Záleží na tom jak je chleba vykynutý, může se samozřejmě stát, že i tak Vám v lednici překyne a nebo naopak budete muset ještě počkat než dokyne.

Chléb pak peču hned po vytažení z lednice.

V troubě - předehřáté na 250 °C, kde mám pečící kámen. Chleba  vytáhnu z lednice, do hrnku si připravím horkou vodu na zapaření, vyklopím na sázecí lopatu http://www.upecsichleba.cz/lopaty/sazeci-lopata/, podle nálady nařežu, postříkám rozprašovačem a vkládám do trouby. Zapařím a peču na 250°C 15 minut, pak otevřu vyvětrám páru, vytáhnu spodní plech na který jsem nalila horkou vodu, stáhnu teplotu na 190°C a peču cca 35 minut. Časy jsou orientační záleží na Vaší troubě jak peče, ideálně kontrolovat a pak vyzkoušet poklepáním jestli je chléb hotový :-) Ať se Vám daří

Remoska - dávám na pečící papír do studené remosky a peču cca 40 minut, druhý chléb pak vkládám do vlažné remosky, ať se nepopálím a čas pečení je pak o maličko menší. Na fotce je 750g se srdíčkem pečený v remosce (je potřeba si upravit poměr surovin) vedle je pečený v troubě z ošatky 26 x 13 pedigová (chleba o váze cca 1000g)

Obrázek Älánku