Domácí rohlíky s omládkem

Recept jsem čerpala z knihy Ruce v mouce. Zkoušela jsem několik variant rohlíků od kváskových po různé kombinace mouky a nakonec jsem se vždy vrátila tady k tomuto receptu.

Na rohlíky budete potřebovat následující ingredience:

Omládek:

100 g vlažné vody
lžičku sladěnky 
1 balíček sušeného droždí
130 g hladké mouky 00 mlýn Herber 

Suroviny smícháme a necháme v míse kynout 60 minut.

K hotovému omládku přidáme:

5 g cukru
140 g vody
asi 1,5 lžičky soli
355 g hladké 00 mouky mlýn Herber
25 g oleje.

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 60 minut kynout. K míchání a kynutí můžeme využít i domácí pekárnu. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Já odvažuji cca 70 g a vychází mi 10 ks rohlíků. Bochánky následně rozválím do trojúhelníku malým ručním válečkem a postupně tvaruji do rohlíku. Před tvarováním rohlíků se můžete podívat na video od Martina Kubíka https://www.youtube.com/watch?v=YqEUOvHpShM&t=5s podle toho jde tvarování úplně jednoduše. Nyní již zapínám troubu a nechávám vyhřát na 230°C a na dno trouby přidám malý kastrůlek, který použiji pak na zapaření.

Vytvarované rohlíky pokládáme na plech. Já většinou využiji jeden klasický plech z trouby a druhý na bagety. Z bagetového plechu mají rohlíky po upečení ze spod krásné tečky, to se líbí moc našim dětem.  Nezapomeňte nechat rohlíky na plechu vykynout v teple, já je lehce postříkám a plech dám ještě do sáčku ať těsto neokorá. Vykynuté rohlíky můžete ještě posypat např. kmínem, hrubozrnnou solí. Připravím si plech, mezitím v rychlovarné konvici nahřeji vodu, kterou si pak neleji do hrnečku. Postříkám rohlíky vodou z rozprašovače, vkládám plech do trouby a hrnek  s vodou naliju do kastrolu, který mám položený dole a tím zapařím troubu. Troubu zavřu a nastavím časovač na 10 minut. Po 10 minutách vytahuji kastrol z trouby a rohlíky pak ještě dopekám cca 5 - 6 minut. Čas je potřeba si pak uzpůsobit dle Vaší trouby. Po upečení první várky, znovu vložím kastrol cca 10 minut na dno, nahřeji a opakuji znovu postup s druhým plechem. Nezapomeňte rohlíky nechat vychladnout na mřížce. Pokud je nesníte ten den, můžete si je na ráno uložit do Wrap Up pytlíku a vydrží Vám krásně na snídani. Přejeme Dobrou chuť :-)