Honzovy buchty plněné švestkou pečené v remosce

Remosku jsem si oblíbila na pečení hlavně v letních měsících. Používám ještě tu starou s hliníkovou nádobou, kterou jsem objevila u tchýně na chalupě. Dlouho jsem přemýšlela, zda je možné upéct buchty i v remosce až jsem vyzkoušela následující recept a jinak už buchty nepeču.

Nejdříve si připravím omládek:

60 g vlažné vody

1 balíček sušeného droždí

¾ lžičky sladěnky

80 g hladké mouky

Vše smíchám a nechám v míse přikryté sáčkem hodinu.

 

Po té k omládku přidám následující ingredience:

120 g vody
50 g měkkého sádla
40 g cukru
vanilkový cukr někdy kápnu i vanilkový extrakt
špetka soli
300 g hladké mouky

 

Náplň:

10 vypeckovaných švestek

10 lžiček cukru

Těsto smíchám v pekárně na program těsto nebo robotu a nechám hodinu přikryté v míse kynout. V případě pekárny mi těsto pekárna umíchá a rovnou tam i vykyne. Mezitím si vypeckuji švestky a připravím si dózu s cukrem. Vykynuté těsto si rozdělím na 10 bochánků. Nechám je 10 minut odpočinout a mezitím si do studené remosky vložím pečící papír. Buď použiji kulatý pečící papír a nebo si odtrhnu potřeby kus a nůžkami si jej dle tvaru remosky obstřihnu. Teď se vrátím zpět k těstu a každý bochánek rozprostřu na placku. Doprostřed vložím švestku a do ní lžičku cukru. Dávám pozor, aby cukr byl uvnitř švestky a né v těstě. Pečlivě zabalím švestku do těsta a vytvořím úhledný bochánek. Vytvarovanou buchtu vložím do studené remosky a takto tam postupně naskládám všech 10 kusů.  Jako náplň můžete samozřejmě použít cokoliv (tvaroh, povidla, marmeládu apod) já při posledním pečení zkusila švestku a do ní trochu nutely a bylo to výborné.

Až mám vše připraveno v remosce dám na remosku víko a peču cca 35 – 40 minut záleží na vaší remosce. Pokud remoska připaluje některé místa, tak si je dle potřeby zakryji alobalem. Po upečení remosku vypnu chvílí počkám a po té hned buchty vyklopím na mřížku, aby stihly aspoň trochu vychladnout. Nakonec pocukruji moučkovým cukrem a mezitím se na buchty vrhají 3 jedlící.