Domácí kváskový pšenično - žitný chléb s uzeným sýrem

Dnes jsem si pro vás připravila recept na pšenično - žitný chléb plněný sýrem.  V receptu jsou použity suroviny, které najdete u nás na e- shopu, kromě sýru. Já jsem použila uzený sýr 30% Eidam, ale dá se použít jakákoliv varianta sýru, který vám půjde nastrouhat. 

Pro přípravu budete potřebovat následující.

Suroviny:

Na rozkvas budete potřebovat:

- 160 g vlažné vody

- 150 g žitné celozrnné mouky, já používám z Naturalu Jihlava

- 1 lžíci kvásku

 

Těsto:

- 500 g pšeničné chlebové mouky

- 350 g vody

- 1  čajovou lžičku drceného kmínu

- 1 čajovou lžičku celého kmínu

- 2 čajové lžičky soli

- 150 - 200 g uzeného Eidamu

 

Nedříve si připravíte rozkvas smícháním kvásku, vlažné vody a celozrnné žitné mouky. Já většinou míchám v odměrce, kde si poznačím gumičkou začátek a pak nechám rozkvas zdvojnásobit. Toto trvá průměrně 8 -12 hodin, záleží na teplotě v místnosti a kondici kvásku.

Po té si odeberu zpět 3/4 lžičky kvásku do čisté sklenice a kvásek nakrmím do podoby husté kaše. Většinou 2,5 lžičky mouky a od oka vody. Kvásek pak odložím na linku a pravidelně krmím (opět odeberu do skleničky a zase dokrmím, přebytky spotřebuji buď na zahuštění nebo na kyselo apod.). Někdo krmí rovnou zbytek co mu zůstal ve skleničce a neodebírá z rozkvasu.

Zhruba hodinu před tím než budu míchat těsto s rozkvasem si do mísy dám 500 g pšeničné chlebové mouky, 330 g vody a promíchám tak, aby v míse nebyly suché místa. Zakryji a nechám cca hodinu stát. U těsta proběhne autolýza.

Po té do hotového rozkvasu (nezapomeňte si odebrat kvásek na krmení) přileji 20 g vody a obsah naleji do mísy, kde odpočívala mouka s vodou. Těsto zamíchám, aby se spojilo, zakryji a nechám 30 minut odpočinout. Po té přidám sůl, kmín a znovu vypracuji na hladké těsto. Pomáhám si buď robotem a nebo hnětu rukou. I když použiji robot vždy si pak ještě těsto v ruce lehce propracuji. Opět těsto zakryji a nechám hodinu odpočívat.

Nyní je potřeba si rozprašovačem postříkat pracovní desku a na ní těsto  vyklopit a co nejvíce roztáhnout do obdélníku jedná se o tzv. laminaci. Jakmile mám těsto roztažené posypu ho na hrubo nastrouhaným uzeným sýrem. Těsto smotám a dám opět kynout do mísy a mísu zakryji. Těsto v tuto chvíli nechám kynout tak dlouho, aby vyběhlo jednou tolik.

Po té si těsto vyklopím na pracovní desku, smotám do ošatky, v které mám již plátýnko (v případě celulózové ošatky není třeba). Ošatku zakryji a vložím do lednice. Těsto po zhruba 10 -12 hodinách v lednici vytahuji mělo by narůst jednou tolik. Z ošatky překlopím na sázecí lopatu, buď nařežu a postříkám vodou nebo použiji šablonu a různé zdobení. Vkládám do vyhřáté trouby na 250°C, zapařím, peču 15 minut. Po té otevřu troubu vytáhnu kastrol, který jsem použila na zapaření, stáhnu na 210°C a peču cca 35 minut. Pokud se chléb shora peče moc přikryju alobalem. Upečený chleba zkouším následným poklepáním a dle potřeby dopeču nebo již nechám chladit na mřížce.

A tady je můj výsledek, ve střídce jsou pak jemné proužky sýra.