25. 4. od 12:30 zavřená prodejna z důvodu školení (otevřeno bude pouze od 8:30 do 11:30) , dne 26.4. prodejna zavřená jsme ve mlýně pro zásoby mouky.

Rychlý toastový chleba

Potřebujete rychlovku na snídani nebo večeři? Zkuste náš tip na toastový chléb z droždí. Má jemnou chuť s troškou přidaného másla.

 

Toastový chléb

20230612_170727

Ingredience:

500 g pšeničné mouky T650

1 lžičku soli

1 lžičku cukru

320 ml vody

50 g másla plus máslo na vymazání formy

1 sáček sušeného droždí

 

Všechny ingredience kromě másla smíchám v robotu a vypracuji těsto. Po té přidám změklé máslo a pokračuji v hnětení,  dokud není těsto pružné a hladké.  Těsto v míse zakryji a nechám kynout 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě. Záleží na teplotě v místnosti, v létě nechávám kynout pouze hodinu.

Po uplynutí této doby položím těsto na vál, lehce prohnětu. Těsto nechám asi 10 minut odpočinout, pak pevně stočím do podlouhlého bochníku a přeložím do formy vymazané máslem. Zakryji a nechám kynout asi 1 hodinu, dokud se těsto nezdvojnásobí.

20230612_14310020230612_152708

Během této doby předehřeji troubu na 220 stupňů °C (dávám funkci horního i spodního pečení). Na dno přidám plech nebo menší hrnec, který použiji na zapaření. Formu vložím do trouby, na spodní plech chrstnu hrnek vody a peču cca 10 minut. Po té spodní plech vytáhnu a peču 25 minut. Dle potřeby horní kůrku přikryji alobalem. Po té toastový chléb vyklopím z formy, vypnu troubu a nechám v troubě cca 10 minut přikryté shora alobalem. Po té chléb vytáhnu a nechám vychladnout na mřížce. Chléb podávám s pomazánkou, nutelou nebo namazaný máslem a marmeládou. Je možné také chléb využít na klasické toasty.

 Přejeme dobrou chuť :-)